Een nestje pups van jouw hond is natuurlijk heel leuk om een keer mee te maken! Je ziet hoe je hond als moeder is, maakt het bijzondere moment van een geboorte mee, en je mag wekenlang voor schattige pups zorgen. Voor je het zover laat komen, is het wel belangrijk dat je weet waar je aan begint. De pups zullen in totaal zo’n acht weken bij je in huis zijn en gedurende deze periode al je liefde en aandacht nodig hebben.
De dekking
Een teef wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. Cupidog hanteert voor het laten dekken van teven onder de 25 kilo een minimumleeftijd van 18 maanden. Voor teven boven de 25 kilo stellen we een leeftijdsgrens van 24 maanden. Dit doen we omdat grote honden vaak later volgroeid zijn. Je teef kan dus doorgaans gedekt worden vanaf haar derde of vierde loopsheid.
Om je hond te laten dekken, moet je haar eerst aanmelden op de Cupidog-site. Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte reu. Dier&Recht helpt je daarbij. Voor de dekking gaat de teef meestal naar het huis van de reu; dan is de kans dat ze hem toelaat het grootst. Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9e en de 11e dag en tussen de 11e en de 13e dag van de loopsheid. Geen enkele teef is echter hetzelfde qua hormonale cyclus; een progesteron-bepaling van het bloed geeft nog meer zekerheid over het moment waarop je teef het meest vruchtbaar is. Dit kun je laten doen bij de dierenarts.

De zwangerschap (dracht)
Ongeveer 25 dagen na de dekking kan de dierenarts met een echo vaststellen of je hond drachtig is. De zwangerschap van een hond duurt gemiddeld 63 dagen. Zorg ervoor dat alle benodigdheden, zoals een werpkist, een kraampakket en identificatiebandjes voor de pups, ruim op tijd in huis zijn. Naarmate de zwangerschap vordert, heeft je hond meer rust en voeding nodig. Ook moet ze wennen aan de werpkist. Je wordt hierover tijdens de fokkerscursus uitgebreid geïnformeerd door Cupidog.

De bevalling
Meestal verloopt de bevalling bij een hond zonder problemen. Tijdens de bevalling is het belangrijk dat het rustig is in huis en dat je teef niet gestoord wordt. Soms is het nodig om te helpen; bijvoorbeeld omdat de bevalling niet vordert, de vruchtvliezen om de pup heen blijven zitten, of het afbijten van de navelstreng niet goed lukt. Het is belangrijk dat je weet wanneer je de dierenarts te hulp moet roepen. Ook is het belangrijk om na de bevalling alle pups te controleren op aangeboren afwijkingen, zoals bijvoorbeeld een open gehemelte. Je ontvangt hierover informatie van Cupidog, maar we adviseren je om dit van tevoren ook met je eigen dierenarts te bespreken.

De verzorging van de pups
Pasgeboren pups zijn erg kwetsbaar. Ze raken makkelijk onderkoeld, en zijn de eerste twee weken nog doof en blind. Je teef is deze weken volop met haar pups bezig. Ze geeft ze melk en zorgt ervoor dat de ontlasting en het plassen van de pups op gang komt. Het is belangrijk dat ze daarbij zo min mogelijk gestoord wordt. Rust is heel belangrijk. Zorg dat je de pups dagelijks controleert op gezondheid en gewicht. Wanneer je teefje veel pups heeft gekregen, na de bevalling te weinig melk produceert of gewoon te weinig moederinstinct heeft, moeten de pups worden bijgevoerd. Dat betekent dat je ze in het begin elke twee à drie uur (ook ’s nachts) een flesje moet geven.
Als de pups een week of vier oud zijn, kunnen ze zelfstandig gaan eten. Andere voeding betekent dat je teef de poep en de plas van haar pups niet meer zal oplikken. Tijd voor zindelijkheidstraining! Vanaf nu ben je regelmatig aan het schoonmaken. De pups beginnen in deze fase ook te blaffen.
Een goede socialisatie is een zeer belangrijke basis om honden met een stabiel karakter te fokken. Het is jouw taak om daarmee te starten en ervoor te zorgen dat de pups gewend raken aan geluiden, aan allerlei soorten mensen – waaronder kinderen – en aan andere dieren. Je leert hier alles over tijdens de fokkerscursus.
Daarnaast ben je er als fokker verantwoordelijk voor dat de pups binnen zeven weken na de geboorte gechipt zijn, en vóór de leeftijd van acht weken zijn geregistreerd bij een databank.
Vanaf de leeftijd van twee weken moeten ze elke twee weken ontwormd worden, en als ze zes weken oud zijn, moet je ze laten vaccineren door de dierenarts.

Naar een nieuw baasje
Na ongeveer acht weken is het moment gekomen om afscheid te nemen van de pups. Een emotioneel moment voor veel mensen. Het is verstandig je van tevoren af te vragen of je dit aankunt. Soms is het belangrijk dat een pup wat langer bij de moeder blijft; dat hangt af van het karakter van de pup. Niet alleen het moment van weggaan, maar ook het nieuwe thuis van de pups is belangrijk. Elke pup verdient uiteraard een geschikt baasje. Cupidog helpt je bij de selectie van de nieuwe eigenaren, en bij de verkoop.

Tot slot
Een nestje pups in huis is ontzettend gezellig. Door jouw inzet komen er meer gezonde en goed gesocialiseerde honden op de wereld. Ben je na het bovenstaande nog steeds enthousiast, dan ben jij misschien wel geschikt als fokker! Beschik je over voldoende tijd, ruimte, een flinke dosis liefde en geduld, en ben je in het bezit van een sociale en gezonde hond, dan ben je van harte welkom bij Cupidog!