Over Cupidog

Te weinig pups in Nederland

Er is een tekort aan gezonde pups in Nederland. Het aanbod bestaat voor een belangrijk deel uit rashonden waarbij door inteelt en selectie op uiterlijke kenmerken (denk aan korte snuiten, extreme rimpels etc.), veel ziektes en erfelijke afwijkingen voorkomen. Daarnaast worden er, om aan de grote vraag te voldoen, veel pups zowel legaal als illegaal uit het buitenland geïmporteerd. De malafide hondenhandel vanuit met name Oost-Europese landen is een groot probleem. Het gaat hier vaak om zieke en zwakke pups met vervalste papieren, die te vroeg bij de moeder zijn weggehaald en slecht gesocialiseerd zijn. Pups zijn dus veelal afkomstig uit de handel, en niet zoals vroeger van de hond van de buren.

In Nederland zijn er veel stichtingen die zich inzetten om zwerfhonden uit het buitenland een goed thuis te geven. Hierbij gaat het regelmatig om mishandelde, verwaarloosde of zieke dieren. Het is heel goed dat deze veelal (jong-)volwassen honden onderdak vinden. Ze hebben vaak wel extra aandacht nodig en een baasje met veel tijd, ervaring en geduld. Deze honden zijn helaas niet geschikt voor iedereen; ze kunnen angstig zijn, krijgen soms andere gedragsproblemen en zijn daardoor vaak niet makkelijk in gezinnen met kinderen te plaatsen. De vraag naar jonge, sociale pups blijft bestaan.

 

Verantwoord fokken van gezonde en sociale honden

Cupidog is een project van Stichting Dier&Recht waarmee we het aanbod van gezonde, goed gesocialiseerde pups in Nederland willen vergroten. Baasjes van zowel reuen als teven worden via Cupidog begeleid om op een verantwoorde manier te fokken met hun hond. Om de kans op erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden, worden er uitsluitend kruisingen gefokt. Om die reden mag je hond niet gekruist worden met een hond die voor 50 procent of meer uit hetzelfde ras bestaat.

Alle baasjes van een vriendelijke, gezonde hond in de juiste leeftijdscategorie zijn uitgenodigd om mee te doen aan dit project.  Zowel kruisingen als rashonden kunnen meedoen, maar niet iedere hond mag meedoen. Honden die lijden aan een erfelijke aandoening, of gezondheidsproblemen hebben ten gevolge van hun uiterlijk (zoals een hele korte neus), worden uitgesloten van deelname. Hetzelfde geldt voor angstige en agressieve honden.

Om je hond op te geven als kandidaat ouderhond vragen we je foto's van je hond op te sturen en een uitgebreide vragenlijst in te vullen. Zo krijgen we een beeld van de voorouders, de ziektegeschiedenis en het karakter van je hond.  Als je hond kandidaat ouderhond is komt hij op de website te staan, maar mag echter pas deelnemen aan een dekking als hij officieel is goedgekeurd als ouderhond. Hiervoor vragen we een gezondheidsverklaring van je dierenarts, waarbij ook wordt gekeken of er in de ziektegeschiedenis mogelijke aanwijzigingen blijken te zijn voor een erfelijke aandoening. De Cupidog-commissie, bestaande uit twee dierenartsen, beoordeelt vervolgens op basis van alle gegevens of je hond wordt goedgekeurd, afgekeurd, of dat er nog aanvullende onderzoeken nodig zijn.

Is je hond goedgekeurd als ouderhond, dan kan de zoektocht naar een geschikte match beginnen. Misschien heb je zelf al een kandidaat in gedachten? Spoor zijn baasje dan aan om hem of haar ook op te geven als ouderhond!

 

2 honden

 

De Cupidog-commissie beoordeelt uiteindelijk of de ‘match’ tussen een bepaalde reu en teef verantwoord is. Ze kijkt hierbij naar voorkomende erfelijke aandoeningen, het karakter, en eventuele uiterlijke kenmerken om rekening mee te houden. Zo mag een kortsnuitige hond alleen worden gekruist met een hond met een langere snuit. Indien nodig wint de commissie advies in van genetici en/of gedragsdeskundigen. Waneer de twee ouderdieren genetisch genoeg van elkaar verschillen zal aanvullend onderzoek vaak niet nodig zijn. Wanneer er bij beide rassen sprake is van een erfelijke aandoening die op hetzelfde gen ligt, wordt er om een aanvullende test gevraagd. Dit kan gaan om dna-onderzoek of de beoordeling van een specialist.

Om een goede zorg en socialisatie van de pups te stimuleren wordt aan alle beginnende fokkers gevraagd om een fokkerscursus te volgen. Daarnaast staat een team van dierenartsen en gedragsdeskundigen tot hun beschikking voor advies. 

 

Wat is het voordeel van meedoen aan Cupidog?

  • Je kunt gemakkelijk een potentiële partner (m/v) voor jouw hond vinden.
  • Alle goedgekeurde ouderhonden zijn gescreend, dus je kunt een betrouwbare keuze maken.
  • Dierenartsen adviseren over de juiste match.
  • Je ontvangt een uitgebreid informatiepakket waarbij je alles leert over de dracht, geboorte, lactatie en socialisatie van de pups.
  • De pups worden aangeboden op www.cupidog.nl en je wordt ondersteund bij het vinden van het juiste baasje voor de pups.
  • Cupidog zorgt voor koopcontracten.
  • Je draagt bij aan een goed doel: het tegengaan van de malafide hondenhandel en het verbeteren van de gezondheid van de Nederlandse hond!

 

Meedoen?

Meer informatie over verantwoord fokken met je hond en een overzicht van alle goedgekeurde en  kandidaat ouderhonden kun je vinden op onze website! Heb je ook interesse om mee te doen aan ons fokproject, dan nodigen we je van harte uit om je hond aan te melden!

Meer weten? Ga naar FAQ