Het socialiseren van pups

Cupidog wil op een verantwoorde manier gezonde én sociale pups fokken. Daarvoor is een goede socialisatie vanaf de geboorte zeer belangrijk. Pups die in een afgesloten ruimte opgroeien – zoals vaak gebeurt bij de malafide hondenhandel – en daardoor geen kennis maken met de wereld van alledag, kunnen angst- en agressieproblemen ontwikkelen. Dit gaat ten koste van het welzijn van het dier en veroorzaakt vaak gedrag dat voor de eigenaar onwenselijk is.

Tijdens de socialisatieperiode, die uit een primaire (3 –12 weken) en een secundaire (12 – 26 weken) socialisatiefase bestaat, moet de pup bekend raken en leren omgaan met alles wat hij in zijn latere leven tegen kan komen. De primaire socialisatiefase begint al bij de fokker; vandaar dat Cupidog hecht aan het fokken van honden in een huiselijke omgeving! Hieronder geven we een overzicht van wat er van de fokker en van het nieuwe baasje wordt verwacht om een goede socialisatie te kunnen waarborgen.

Socialisatie bij de fokker

Neonatale fase (0 – 2 weken oud)

Jonge puppies van een week oudIn zijn eerste levensweken zal de pup niet veel meer doen dan drinken en slapen. De pup wordt blind en doof geboren. Gelukkig kan hij wel ruiken, zodat hij zijn moeder kan vinden om melk te drinken. De pup kruipt; zijn motoriek is nog niet ontwikkeld. De temperatuurregeling van de pup werkt ook nog niet, daarom liggen de pups bij het slapen allemaal lekker dicht tegen elkaar aan. In deze fase is het met name belangrijk dat moeder en pups voldoende rust en tijd krijgen om een goede band te ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat pups die in deze fase lichte stress ervaren, bijvoorbeeld doordat ze opgepakt en geaaid worden, later beter met stress omgaan dan pups die deze ervaring niet hebben. Het is belangrijk om de gezondheid en het gewicht van de pups dagelijks te controleren.

Overgangsfase (3 weken oud)

De ogen van de pup beginnen zich te openen. Aanvankelijk is het zicht beperkt, maar de pup neemt al wel beweging waar. Hij begint ook geluiden op te vangen, en hij zal gaan lopen in plaats van kruipen. In deze fase is het belangrijk dat de kennismaking met huiselijke taferelen en geluiden van start gaat. Zorg er wel voor dat de pups genoeg tijd krijgen om de nieuwe prikkels te verwerken! De pups beginnen met spelen. Door middel van spel verwerven ze sociale, motorische en emotionele vaardigheden. Spelen is onmisbaar om een evenwichtige en gelukkige hond te worden.

Primaire socialisatiefase (3 – 12 weken oud)

Jonge pupAan het einde van de derde week begint de primaire socialisatiefase. Deze fase duurt tot ongeveer de twaalfde week, en is waarschijnlijk de belangrijkste periode in het leven van de pup. In deze fase ontdekt hij van alles: soortgenoten, andere dieren, voorwerpen, oppervlaktes, mensen en geluiden. De pup is nieuwsgierig, wordt nog niet belemmerd door angst, en besnuffelt en bekijkt van alles. Alle indrukken uit de eigen omgeving worden opgenomen en opgeslagen als ‘normaal’. Cupidog voorziet de fokkers van een schema waarin per week staat aangegeven wat belangrijk is om te doen op het gebied van socialisatie. Bijvoorbeeld: het introduceren van verschillende geluiden en mensen, het laten wennen aan aanraking. Ook op stap gaan met individuele pups is belangrijk, zodat ze leren dat het zonder broertjes en zusjes ook leuk is.

 

Socialisatie bij de nieuwe eigenaar

Wanneer de pup bij zijn nieuwe eigenaar in huis komt, meestal rond de leeftijd van acht weken, is de socialisatie nog niet afgelopen. Op de leeftijd van zeven weken is de pup gaan beseffen dat er gevaar kan dreigen, en is het vluchtgedrag gaan toenemen. De pup zal minder snel toenadering zoeken en op nieuwe dingen afgaan. Als eigenaar zul je herhaaldelijk zelf allerlei situaties moeten opzoeken met je pup, en hem daar goed in moeten begeleiden. Cupidog zal hiervoor een ‘socialisatie-checklist’ beschikbaar stellen. Let erop dat élke kennismaking met iets nieuws leuk moet zijn voor je pup, en dat je positief gedrag altijd beloont met wat lekkers! Het tempo waarin je de pup nieuwe indrukken kunt laten opdoen, is afhankelijk van zijn karakter. Is het een echte rouwdouwer, of is-ie misschien een beetje verlegen? Let goed op de lichaamshouding van je pup en ga niet over zijn grenzen! Het is belangrijk dat je pup niet alleen nieuwe ervaringen opdoet, maar ook voldoende rust krijgt om ze te verwerken.

Spelende pup

Wij raden je aan om samen met je pup een puppycursus te volgen. Dit kan meestal vanaf de leeftijd van acht weken. Tijdens deze cursus worden de eerste stapjes gezet op het gebied van gehoorzaamheid, gedrag en socialisatie met andere honden. Je pup vindt dit meestal fantastisch, hij kan lekker spelen met de andere honden. Het is een uitstekende manier om je pup verder te socialiseren en om meer over het gedrag van je trouwe viervoeter te leren.

Secundaire socialisatiefase (12 – 26 weken oud)

Op de leeftijd van ongeveer twaalf weken breekt de secundaire socialisatiefase aan. Dit wordt ook wel de ‘angstfase’ genoemd; veel honden zijn in deze fase meer afwachtend en wat sneller bang. Socialisatie is nog altijd belangrijk, en moet het liefst doorgezet worden tot de hond een jaar oud is. Op die manier kan je hond zich ontwikkelen tot een evenwichtige, goed gesocialiseerde hond.

Start van de puberteit (26 weken oud)

hond in trainingAls hij ongeveer een halfjaar oud is, komt je hond in de puberteit. Hormonen spelen een belangrijke rol in deze ontwikkelingsperiode. Bij de reu stijgt het niveau van het hormoon testosteron. Je geduld kan aardig op de proef worden gesteld door zijn puberstreken! Ook het contact met andere honden verandert. Teefjes kunnen vanaf nu loops worden; bij grotere honden gebeurt dat vaak wat later dan bij kleinere honden. Het karakter, de sociale vaardigheden en de stabiliteit van de hond ontwikkelen zich in deze periode verder. Op welk moment een hond de volwassenheid bereikt, verschilt per individu. Grotere honden worden gemiddeld wat later volwassen dan kleinere honden.